De Gasthofhoeve

Na een turbulent verleden, waarbij het pand in 2014 werd getroffen door een brand en het geheel werd omgetoverd tot een ruïne, komt de hoeve weer helemaal tot zijn recht. Anno 2019 kan je er terecht voor een overheerlijke lunch en diner en is het een bloeiende zaak geworden. De Gasthofhoeve in Zemst werd gerenoveerd en opnieuw ingericht onder het wakend oog van Pascal Van Himste, eigenaar van o.a. restaurant M-EATERY en café Boesj aan het Mechelse station. Onder het motto never change a winning team schakelde hij opnieuw Anneke Crauwels in voor de projectopvolging en interieurinrichting.

“De keuze om opnieuw met Anneke samen te werken, lag voor de hand. We waren heel tevreden van wat ze samen met Ariane Van Craen voor de M-EATERY had verwezenlijkt”, vertelt Pascal. “Ze is een harde werker, denkt actief mee en we kunnen ook af en toe eens gezellig botsen. Anneke heeft haar creatieve interieurvisie, die natuurlijk prachtig is. Ik vertrek dan weer volledig vanuit de praktische kant. Uit dat spanningsveld kunnen mooie dingen ontstaan.” “Ondertussen, zoveel horecazaken later, zit dat praktische er bij ons ook wel ingebakken”, vult Anneke aan. “Toch was dit zeker geen makkelijk project, vooral door de aanwezigheid van zoveel partners.” Zo moesten de architecte en haar team niet alleen rekening houden met de opdrachtgevers, maar ook met de stad Zemst. Gelukkig verliep die communicatie vlot en is het resultaat helemaal wat de architecte in gedachten had. “Er is iets prachtigs uitgekomen”, aldus Pascal.

De natuur als inspiratie

Het interieur in de Gasthofhoeve is in niets te vergelijken met het resultaat van de eerste samenwerking tussen Pascal en Anneke. “Bij een ontwerp vertrek ik altijd vanuit het pand of de omgeving,” legt Anneke uit. “De M-EATERY in Mechelen is eerder vertrokken vanuit een grootstedelijk karakter met de nodige warme elementen, wat klopt in die context. Hier zou zoiets nooit gewerkt hebben. Het was al snel duidelijk dat dit een lichtere invalshoek nodig had, waarbij dit idee vanuit het interieur ook is doorgetrokken naar de eetkaart. Samen met Ariane Van Craen en Carine Daelman werkte ik een visieconcept uit.” “Anneke heeft op een wondermooie wijze de natuur rondom binnengebracht”, vult Pascal aan. “De rust en stilte van het gebied kan je terugvinden in het interieur. Het pand is door de gemeente Zemst in samenwerking met architectenbureau ARAS Mechelen prachtig gerenoveerd”

Eureka

Gevraagd naar de mijlpalen in proces, vertelt Anneke over haar zoektocht naar de grote centrale tafel. “Daarvoor ging ik alleen op pad. Het was enorm belangrijk dat de tafel mooi in de ruimte zou passen en natuurlijk ook dat de afmetingen zouden kloppen in het geheel. Pascal en zijn Farid hebben me via Facetime gevolg en vanop afstand de tafel goedgekeurd, ál blijft het altijd spannend tot wanneer alles op z’n plaats komt te staan. Toen de tafel toekwam én paste, was dat een echt eureka–momentje!”

Pascal kijkt dan weer met ontzag terug op de plaatsing van de akoestische pleister: “Het moment waarop de akoestische pleister op het plafond kleefde, vond ik zelf één van de belangrijkste mijlpalen van de verbouwingswerken. De impact ervan op de atmosfeer was direct waarneembaar. Er was een enorme galm aanwezig, waardoor ik echt schrik had of we deze wel volledig zouden kunnen wegwerken.” “Alle plafonds hebben we bespoten met papiersnippers en behandeld zodat ze niet brandbaar zijn”, vult Anneke aan. “Geen goedkope oplossing, maar als er iets is dat we over de jaren heen geleerd hebben, is het dat je niet mag besparen op akoestiek. Dat maakt de ervaring stukken beter! Bij de firma Renobo heb ik nog een studentenjob gedaan, dus kon met hen hieromtrent goed communiceren.”

“Als er iets is dat we over de jaren heen geleerd hebben, is het dat je eigenlijk niet mag besparen op akoestiek.”
Barbecue op de werf

De eerste gasten van De Gasthofhoeve waren er niet tijdens de opening, maar op het lentefeest van Farid’s dochter. “Oorspronkelijk zou dit na de verbouwingswerken plaatsvinden, maar doorheen de tijd werd de opening uitgesteld”, vertelt Farid. “Hierdoor zaten we plots in het midden van de verbouwingen. Ik wou echter absoluut dat ons lentefeest zou doorgaan op deze locatie. De schilders van Schilderstudio zijn dan nog een versnelling hoger geschakeld. Uiteindelijk was de veranda volledig afgewerkt en met wat leuk meubilair aangekleed bleek het alsnog een geweldige locatie!” “Als perfectionist had ik het er wel moeilijk mee dat er al een feest stond ingepland, hoewel nog niet alles 100% was afgewerkt”, vult Anneke aan. “Als ik had kunnen kiezen zouden we het feestje toch enkele weken uitgesteld hebben, maar dat was jammer genoeg niet haalbaar.” De gasten waren echter danig onder de indruk van de originele locatie en dat de keuken er nog niet stond, vormde ook geen probleem. “Het was gelukkig goed weer”, vertelt Farid, “dus we hebben buiten gebarbecued. Een prachtig moment!”

Creatieve oplossing

Elk ontwerp vraagt om creatieve oplossingen en dat was ook hier het geval. “Op de hanglampen ben ik best wel trots, gezien we hier gekozen hebben voor een onverwachte uitvoering,” zegt Anneke. “De meest voor de hand liggende keuze was om de lampen aan de balken te bevestigen, maar dat wou ik absoluut vermijden.

“Elk ontwerp vraagt om creatieve oplossingen”

Samen met Bjorn van Cone Lighting loste ik dat op door een voetje aan de lampen te hangen, zodat ze los staan van de balken. Zo kwamen we uit op een nieuwe invulling, die ik zeker geslaagd vind!”

Schone deugd

“Door dit project heb ik geleerd om geduld te hebben”, vertelt Pascal. “Ik ben best ongeduldig, maar het gebeurt heel vaak dat niet alles zo snel gaat als je zou willen, én je bent bovendien ook nog eens afhankelijk van andere partijen. Geduld is dus zeker een schone deugd in deze job.” “Daar kan ik niet anders dan volledig mee instemmen”, besluit Anneke.

Klant
Services
Jaar

Share

Gasthofhoeve
ontwerp, uitvoering
2018 – 2019

pinit fg en rect red 28 Interieur Architecten | Mechelen | Design Studio Anneke Crauwels