Van kelder tot luxueuze

hotelkamer

“Raar dat ze mij hier nodig hebben,” dacht Anneke toen ze voor het eerst in het appartement van Jens en Antoine binnenstapte. Schitterende authentieke details, een mix van antiek meubilair en designklassiekers, zorgvuldig gecureerde kunst… de begane grond van het Antwerpse herenhuis had op het eerste zicht alle troeven in huis om de cover van een designmagazine te halen.

Tot het koppel de interieurarchitecte mee naar beneden troonde, waar de badkamer, slaapkamer en berging zich bevinden. “De afwerking in de kelderverdieping, die op de tuin uitkomt, was destijds bepaald door de aannemer,” vertelt Jens. “Die ging voor goedkoop en snel en liet de ruimte opgedeeld in heel veel kleine kamertjes.” Het resultaat stak dan ook schril af tegen de rijkelijke bovenverdieping en was toen aan een update.

GOEDE SMAAK

“Jens en Antoine hebben duidelijk hele goede smaak,” aldus Anneke, “maar ik zag meteen een kans om de twee verdiepingen terug tot één geheel te maken.” “Goede smaak hebben is één ding,” vult Jens aan, “het is echt helemaal anders als je een opleiding gehad hebt en ziet welke kansen er in een pand verscholen liggen. Dat misten we!”

Zo merkte Anneke op de plannen meteen op dat in één van de steunmuren ooit een raam gezeten had en er daar dus een opening gemaakt kon worden, iets waar de heren zelf nooit op gekomen waren. Et voila, het idee voor een slaapkamer met en suite badkamer was geboren!

LUXUEUZE HOTELKAMER

Het ontwerp kreeg vrij snel vorm dankzij het moodboard van het koppel en de vele Instagram posts die ze tijdens het ontwerpproces naar Anneke doorstuurden. “We zaten meteen op dezelfde lijn, al moest ik hen er soms toch op wijzen dat achter hun inspiratiebeelden een iets hoger budget zat”, lacht de architecte.

“Het lijkt wel alsof de boogvormige openingen altijd al deel uitmaakten van de kelderverdieping, maar niets is minder waar.”

Het resultaat voelt aan als een hotelkamer waar het heerlijk tot rust komen is. De wanden in Aqua Sensa Boss Paints, (een waterbestendige steenimitatie op basis van cement) zorgen voor textuur en warmte, terwijl de ingebouwde kasten voldoende opbergruimte voorzien om storende elementen uit het zicht te bewaren. Het lijkt wel alsof de boogvormige openingen altijd al deel uitmaakten van de kelderverdieping, maar niets is minder waar. Ze voegen een extra dosis zachtheid en intimiteit toe en creëeren interessante doorzichten. De marmeren afwerking rond het bad en de messing details zorgen voor voor de finishing touch. Ten slotte werd met een lik verf en een nieuwe vloer ook de begane grond terug opgefrist en vormt het duplex appartement weer één stijlvol geheel.

DROOMSCENARIO

“Het hele proces was een droomscenario,” vertelt Anneke. “Ik wijs tijdens het kennismakingsgesprek vaak op het belang van de klik, want je moet heel wat tijd samen doorbrengen. Bij Jens en Antoine was die er zeker, ik had het heel jammer gevonden moest het project niet doorgegaan zijn.”

“Het voordeel is ook dat zij heel goed weten wat ze willen,” aldus Anneke, “dus als we samen op pad gingen om materialen te kiezen, verliep dat altijd heel vlot.” “We wisten zelf al wel dat we snel konden kiezen,” vult Antoine aan, “maar eens we de plannen finaal hadden afgeklopt, zijn er ook echt geen grote aanpassingen meer gebeurd.”

VIER WEKEN

Het vlotte ontwerpproces zorgde er voor dat de verbouwing flink vooruit kon gaan. Het koppel verwachtte zich aan een proces van drie maanden, maar al bij de eerste meeting vertelde Anneke hen dat de klus veel sneller geklaard zou zijn. “Toen Anneke zei dat de verbouwing maar vier weken zou duren, dacht ik: daar teken ik voor,” vertelt Jens. Zonder de corona-crisis was dat probleemloos gelukt, maar helaas liepen de gordijnen daardoor vertraging op. “Maar daar spreken we niet over,” knipoogt Jens.

“Toen Anneke zei dat de verbouwing maar vier weken zou duren, dacht ik: daar teken ik voor,”

Het koppel heeft dan ook niets dan lof voor onze interieurarchitecte en haar team. “Het was altijd leuk om tijdens de renovatie de vorderingen te komen bekijken,” vertelt Antoine. “De werf lag er altijd proper bij dankzij de fantastische stielmannen waarmee Anneke samenwerkt, van het afbraakbedrijf tot de schilders. Bovendien verliep de opvolging door Anneke super transparant, ook als er eens iets niet volgens plan verliep. Dat ze altijd de tijd nam om alles zelf uit te leggen, maakte echt een groot verschil voor onze ervaring.”

VERBOUWEN OF VERHUIZEN

Na vijf jaar in dit appartement, twijfelden Jens en Antoine of ze hier wilden blijven wonen. “Omdat we heel verliefd zijn op dit pand, hebben we er uiteindelijk toch voor gekozen om het te verbouwen,” vertelt Jens. Daar hebben ze nog geen seconde spijt van gehad. Op naar de volgende vijf jaar!

Klant
Services
Jaar

Share

Jens en Antoine
ontwerp, uitvoering
2019 – 2020

pinit fg en rect red 28 Interieur Architecten | Mechelen | Design Studio Anneke Crauwels