EEN DROOMAPPARTEMENT ONDER DE MOOISTE TOREN VAN BELGIË

Een prosecco drinken met zicht op de Sint-Romboutstoren, dat was Annekes belangrijkste vereiste voor haar eigen woning. Zoals altijd ging ze all the way en belandde er pal onder. Ze vond een casco appartement dat ze helemaal zelf kon inrichten en nu als visitekaartje kan gebruiken voor haar werk met Design Studio Anneke Crauwels.

“Eigenlijk waren mijn vriend en ik beiden apart op zoek om iets te kopen, want we waren nog niet zo lang samen,” vertelt Anneke. Tot projectontwikkelaar Cercis hen meenam naar het pand onder hun huidige woonst: de interieurarchitecte was op slag verliefd. Haar vriend Filip was dan weer meer fan van het appartement erboven en wist uiteindelijk, met wat hulp van het dakterras, ook Anneke te overtuigen.“Vanuit het appartement hieronder kon je net een stukje van de toren zien,verklaart Filip, “terwijl je vanop dit terras een volledig zicht hebt. Prachtig gewoon!” Anneke heeft dan ook nog geen seconde spijt gehad van hun keuze.

Warme materialen, gezellige toetsen

Dat zicht op de Romboutstoren was niet de enige voorwaarde die Anneke stelde aan haar nieuwe woonst. Ze zocht ook een casco pand, zodat ze het helemaal zelf kon inrichten en als visitekaartje gebruiken voor haar design studio. Hoewel menig (interieur)architect het een uitdaging vindt om te ontwerpen voor zichzelf, had Anneke daar helemaal geen last van. “Eigenlijk ging dat heel vlot”, vertelt de interieurarchitecte. “In totaal heeft het hele proces vijf maanden geduurd, wat helemaal niet lang is. De verbouwing duurde zelfs nog geen drie maanden!“Als Anneke iets wil…” vult Filip aan. “Dan blijf ik duwen!” lacht Anneke. “De aannemers hebben echt wel een tandje bijgestoken voor ons. Ze moesten wel, op het einde zat ik zelfs met de stofzuiger achter de jongens van GUGO interieur aan”, zegt de architecte met een knipoog.

“De combinatie van oude en nieuwe elementen zorgt voor een tijdloze, karaktervolle uitstraling.”

Dat wil niet zeggen dat Anneke voor de inrichting van het duplexappartement over één nacht ijs ging. “De trap en de bovenverdieping waren de grootste uitdaging”, legt ze uit. “Ik heb dan ook heel veel verschillende ontwerpen voor de slaapkamer gemaakt.” Zoals meestal het geval is in een ontwerpproces, was het budget een bepalende factor. Daardoor moest het koppel kiezen tussen een bad in de badkamer of natuursteen in de keuken. Met pijn in het hart koos Anneke voor het laatste. “Maar het resultaat is echt wel geslaagd!” aldus Filip. De zolderslaapkamer met open badkamer moet dan ook niet onder doen voor een luxueuze hotelkamer met wellness-feel.

RELATIETEST

“Ik heb als interieurarchitect al vaak gezien dat als koppel verbouwen niet altijd even simpel is”, vertelt Anneke, “maar bij ons ging dat eigenlijk allemaal heel vlot.” En dat terwijl het koppel helemaal nog niet niet lang samen was. “Door die sprong te wagen, hebben we als koppel op korte tijd echt een serieuze stap vooruit gezet”,aldus Anneke.

Het koppel was het dan ook zelden oneens over de inrichting van hun nieuwe woonst. “Ik had het voordeel dat Filip alles – of toch veel – goed vond”, vertelt Anneke. “Ik kon dus volledig mijn ding doen, al heb ik wel regelmatig dingen met hem afgetoetst.” “Ik ben eerder functioneel ingesteld, dus onze weinige discussies gingen over aspecten als extra kastruimte”, verduidelijkt Filip, “Verder vertrouwde ik volledig op Anneke en haar expertise. Ik kan het dan ook iedereen aanraden om een interieurarchitecte in huis te halen!”

KERST OP DE WERF

Hoewel een verbouwing of verhuis niet altijd de leukste periode is, heeft het koppel toch heel wat mooie herinneringen aan dat proces. “Mijn mooiste herinnering is mijn dertigste verjaardag”, vertelt Filip. “Die valt in de kerstperiode, en hoewel we midden in de verbouwing zaten had Anneke een kerstboom voor mij gekocht en vol lichtjes gehangen. Plots was het hier supergezellig!” “Echt handig was die kerstboom niet” lacht Anneke, “op een gegeven moment moesten we er echt rond bouwen!”

De architecte denkt dan weer met warme gevoelens terug aan de verhuis, toen hun ouders en vrienden allemaal samen hielpen om alle meubels naar boven te krijgen. “Vooral de loodzware houten terrastafel is nog steeds een gespreksonderwerp aan de familietafel”, lacht Anneke. “Bij deze nog eens een dikke merci voor alle hulp!”

THUISKANTOOR

Het appartement onder de Romboutstoren is zo ontworpen dat ook Design Studio Anneke Crauwels er onderdak zou vinden.“Ik heb altijd al mijn kantoor in huis willen hebben, maar ik had nooit verwacht dat mijn bedrijf zo snel zou groeien”, vertelt de ontwerpster. Door de hoeveelheid aan medewerkers, freelancers en klanten die er over de vloer kwamen, barstte haar thuiskantoor al snel uit zijn voegen. Op zoek naar een groter huis dan maar? “We wonen hier veel te graag, dus heb ik mijn kantoor naar De Vleeshalle verhuisd. Dat is gelukkig ook van de hand van een getalenteerde architecte”, lacht Anneke.

“Het minimalistische interieur werd van warme, contrasterende toetsen voorzien.”
ATYPISCH

“We wilden geen typisch appartement, maar ik had nooit gedacht dat ik in zo’n pand zou wonen”, vertelt Filip. Het resultaat mag er dan ook wezen: hun thuis in Mechelen combineert moeiteloos minimalisme met karaktervolle accenten en een luxueuze uitstraling. Dat dakterras met uitzicht op de Romboutstoren vormt de kers op de taart. Dat vraagt om een glaasje prosecco!

Klant
Services
Jaar

Share

Alaerts – Crauwels
ontwerp, uitvoering
2018

pinit fg en rect red 28 Interieur Architecten | Mechelen | Design Studio Anneke Crauwels