THI voorpagina artikel uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen

Een huis met een verhaal: zo kan je het huis van Thierry en Isabelle het best beschrijven. Gelegen in het hart van Eppegem/Zemst, was dit ooit het huis van de hoofdonderwijzer. Na twee eerdere renovaties in hun woning, besefte het koppel dat het tijd was om van hun huis één harmonieus geheel te maken. Hoewel ze nog steeds van hun huis hielden, voelden ze dat er veranderingen nodig waren om van hun huis terug een thuis te maken.

2 1 uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen
1 1 uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen

Met de boodschap “Ik wil het oude huis behouden, maar niet oud wonen” en het met post-its beplakte boek “The Family Home” gingen Thierry en Isabelle vol enthousiasme naar hun eerste afspraak met Anneke Crauwels. Het koppel had hun huis al in verschillende fases verbouwd sinds ze het in 1998 hadden gekocht, maar misten samenhang en harmonie in hun interieur.

OUD vs NIEUW

Toen Thierry en Isabelle het huis net kochten, besloten ze de woning minimalistisch te verbouwen. “We hebben het huis wat opgekalefaterd, de elektriciteit vernieuwd, een paar zaken afgebroken, en dat was het“, aldus Thierry. Ondanks de renovaties waren de oude bezettingen en oude plafonds toen nog wel aanwezig in het huis. “Een paar jaar later hebben we er dan een deel aangebouwd, wat nu onze keuken is.”, vult Isabelle aan. Zo werd er een contrast gecreëerd in het huis tussen oud en nieuw. “Alles in het nieuwe gedeelte was nieuw en alles in het oude deel was opeens oud.”, vertelt Thierry.  Het koppel zocht dus meer harmonie en coherentie in het huis. “We wilden graag overal dezelfde sfeer creëren.”

AC Anneke Crauwels THI Hannelore Veelaert A7408994 HDR lo res uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen

EEN HUIS MET KARAKTER

Het koppel kwam al snel bij Design Studio Anneke Crauwels. “Tijdens onze eerste meeting was het voor mij meteen duidelijk dat Anneke feeling had met het huis. Ze begreep wat ons doel was en wilde net als ons ook een aantal zaken in het huis behouden.”, vertelt Isabelle. Zo werd al snel beslist dat de oude vloer in de gang een blijver is en het huis geen tabula rasa zou worden.

Ik herinner mij nog de eerste keer dat ik de woning zag. Het was een indrukwekkend huis en ik keek er meteen naar uit om hier een pareltje van te maken.”, vertelt Anneke. “Dit huis zit vol met authentieke elementen, zoals de vloer in de hal en het glas in lood. Dat zijn zaken die je zeker niet mag afbreken want dat zijn de elementen die heel het karakter van de woning behouden.”, vult Project Manager Fre aan.

Fre’s eerste project bij Anneke was meteen een uitdagende leerschool waarin ze snel moest leren en ontdekken. ‘Ik werd in het project gesmeten. Het was een eerste goede uitdaging waarbij ik meteen veel bijgeleerd heb.’, aldus Fre.

‘Fre was toen ook nog een junior profiel, dus het was een uitdaging om haar meteen in een project te smijten. Maar ze heeft dat toen fantastisch gedaan.’, vult Anneke aan.

AC Anneke Crauwels THI Hannelore Veelaert A7409215 HDR lo res uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen

ZORGVULDIG ONTWORPEN

Het renoveren van een historisch huis is als het restaureren van een uniek kunstwerk. Elk detail moet zorgvuldig worden beoordeeld en overwogen worden om de originele uitstraling en stijl van het huis te behouden. Anneke en haar team hebben met oog voor detail en creativiteit het interieur van het huis van Thierry en Isabelle omgetoverd tot een waar kunstwerk.

Een van de absolute eyecatchers van het project is de afgeronde maatkast in de eetkamer. Deze kast is een mooi voorbeeld van de pure details waar Anneke en haar team zo veel belang aan hechten. ‘Bij de maatkast moest elk detail kloppen.’, zegt Anneke. ‘Zo zit de marmer verzonken in de maatkast achter de fronten, wat ervoor zorgt dat de kast minder bombastisch oogt en een mooie belijning heeft.’ Het was voor Thierry en Isabelle van groot belang dat deze kast een upgrade zou krijgen. Design Studio Anneke Crauwels heeft hier rekening mee gehouden en een kast ontworpen die perfect past in het geheel.

Maar het gaat niet alleen om de grote stukken in het interieur. “In het algemeen vinden we detaillering steeds belangrijk, maar specifiek aan dit huis wilden we echt elk klein detail juist hebben.”, benadrukt Fre, en dat is te zien aan de zorgvuldig ontworpen details in het interieur.

Zo heeft Anneke vier sokkels ontworpen om een aantal kunstwerken van Thierry en Isabelle perfect te laten passen in het interieur. “Over het ontwerp van die sokkels hebben we ook enorm nagedacht. Ze zijn speciaal voor Thierry en Isabelle ontworpen, dus je vindt deze nergens anders.”, vertelt Anneke.

DE PERFECTE BALANS

Een onmisbaar uitgangspunt bij het ontwerpen was de kunst in het huis. Thierry en Isabelle zijn gepassioneerde kunstliefhebbers en wilden dat de kunstwerken perfect geïntegreerd werden in het ontwerp. Naast het uniform maken van het huis, was het dus Anneke’s doel om een perfecte balans te vinden tussen de kunst en het ontwerp. “Hier was mijn motto wel altijd ‘Less is more’”., vertelt de interieurdesigner.

GESLAAGD

Wanneer Isabelle onzeker was over bepaalde beslissingen, stond Anneke altijd paraat om haar een luisterend oor te bieden en geruststelling te geven waar nodig. “Soms zag ik twijfel op Isabelle’s gezicht, en natuurlijk wilde ik dat ze zich goed voelde bij de beslissingen die we maakten,” vertelt Anneke.

Maar ondanks de uitdagingen van de renovatie is Isabelle enorm blij met de uiteindelijke resultaten. “Ik ben achteraf gezien heel blij dat we de renovatie uitgevoerd hebben.”, vertelt Isabelle. “Het huis is nu volledig af en de ziel van het huis is nog aanwezig.” “Het is ook een uniform en coherent geheel geworden, en we wilden een moderner tintje, wat ook zeker geslaagd is.”, vult Thierry aan. Het gerenoveerde huis straalt karakter en persoonlijkheid uit en is een perfecte weerspiegeling van de smaak van Thierry en Isabelle.

AC Anneke Crauwels THI Hannelore Veelaert A7408985 HDR lo res uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen

SHOPPEN IN EIGEN HUIS

Het team van Anneke Crauwels streeft er altijd naar om elk project tot in de perfectie af te werken. Daarom biedt het interieurbureau aan het einde van elk project een styling service aan in samenwerking met Anneke Crauwels Home. Zie het als ‘Shoppen in eigen huis’, waarbij Anneke zorgvuldig geselecteerde producten gebruikt om jouw interieur te finishen tot perfectie. ‘Na een styling kunnen we met een gerust hart vertrekken, omdat we elk detail tot in de puntjes hebben kunnen afwerken’, vertelt Anneke. En dat detail mag je heel letterlijk nemen. Zo werd het glas in lood in de leefruimte gebruikt als inspiratiebron voor de kleurcombinatie van de kussens.

Kortom, het renoveren van een historisch huis gaat niet alleen om het herstellen van de oude glorie, maar ook om het toevoegen van nieuwe elementen die perfect passen bij de originele stijl en uitstraling. Anneke en haar team hebben dit weten te realiseren in het prachtige interieur van Thierry en Isabelle. ‘Het huis heeft nu  zijn laatste bestemming gekregen.’, sluit Anneke af

Klant
Services
Jaar
Fotograaf

Share

Thierry – Isabelle
ontwerp, uitvoering
2020
Hannelore Veelaert