Toen Ignace en Kajsa in 2017 een oud huis kochten, hadden ze slechts één doel voor ogen: “Dit wordt onze droomwoning.” Een atypisch perfectionistisch huis voor in de boekjes, waar mensen binnenkomen en naast een “wauw”-gevoel ook een thuisgevoel ervaren.
In 2017 kochten Ignace en Kajsa een huis dat al meerdere levensfases doorgemaakt had. Ze wilden van dat huis een pareltje maken waar oud en nieuw samensmelten. Echter, de combinatie van functionaliteit en esthetiek bleek een uitdaging te zijn. Dit is de reden dat ze opzoek zijn gegaan naar een interieurdesigner in regio Mechelen. Al snel kwamen ze uit op de naam ‘Design Studio Anneke Crauwels’. “Op haar website herkenden we heel wat horecazaken waarvan de stijl ons altijd al aansprak. En dat mega sympathieke gezichtje van Anneke was uiteraard een mooie surplus.” vertelt Kajsa. “We waren opzoek naar een interieurdesigner die onze visie voor de binnenkant van de woning tot leven zou kunnen brengen. Ignace en ik wilden zowel een praktisch, als esthetisch huis voor in de boekjes. Dat is niet gemakkelijk te combineren. We wisten daarom dat dit project een uitdaging zou zijn.” Maar daar was Anneke to the rescue!
“Het was zeker wel een uitdaging.”, vult Anneke aan. “Kajsa en Ignace wisten steeds zeer goed wat ze wilden, wat zo zijn voordelen heeft. Het is een koppel dat uit hun comfortzone durft komen en dat vond ik enorm fijn. Mede hierdoor zijn we ook tot zo’n atypisch huis kunnen komen.”
EEN HUIS OP MAAT
Samen brainstormen en tekenen zorgde voor een snelle en efficiënte manier van werken. Het was een organische puzzel waarin ideeën en praktische aspecten samen zijn gekomen tot een uniek en persoonlijk ontwerp. Het resultaat? Een huis dat volledig bij het koppel past. “Ik was bij het beginproces van het project heel nauw betrokken bij het ontwerpen. Ik heb nog met mijn laptop naast Kajsa gezeten om samen te tekenen en te brainstormen. Zo kon Kajsa ook meteen haar feedback geven en werd het een gepingpong van ideeën”, vertelt Anneke. “Nu is dat jammer genoeg niet meer mogelijk.” Op korte tijd is Anneke haar team gegroeid naar negen vrouwen en is het aantal projecten ook enorm toegenomen. “Anneke kon haar ook altijd heel makkelijk aanpassen. Ik voelde enorm dat empathische.”, vult Kajsa aan. “Ik kon Anneke ook altijd bereiken als ik mij eens onbegrepen voelde op de werf.”
DE ONTWERPFASE
De woning van Ignace en Kajsa is een ware schatkist aan verhalen. Elk aspect in deze ruimte heeft een verhaal te vertellen, van de kleur van de ramen tot de lijnen in de vloer en het terrazzo in de keuken. Elk aspect werd zorgvuldig geselecteerd en gecombineerd.
Zo was het voor het koppel ook belangrijk dat de binnen- en buitenruimte verbonden werd. Om dit gevoel te versterken, wilden Anneke en Ignace het frame van de ramen in het groen zetten. “Dit creëert een zacht karakter aan de woning en het zorgt ervoor dat de ramen en deuren opgaan in het uitzicht”, verduidelijkt Anneke.
De vloer met speelse lijnen van CorthoutBeton was een ander aspect om de woning nog meer karakter en speelsheid te geven. Een praktische keuze die het decoratieve niet uit het oog verliest.
TOT OP DE GRAAD
Gedurende het project keken Ignace, Kajsa en Anneke steeds zorgvuldig naar de puurheid en schoonheid van het materiaal. “Het idee bij dit project was om de materialen in zijn puurheid te behouden. Zo konden we perfect over het plafond nog een pleister zetten maar dan is de puurheid van het materiaal weg.”, vertelt Anneke. “We zijn ook nooit gestart met het idee om een industrieel ontwerp te maken.Het is voor de maatschappij een gewoonte om zaken steeds te willen benoemen, waardoor je er meteen een stijl van loft of industrieel op plakt. Dat was hier niet de bedoeling. Gaandeweg zijn we gaan denken: ‘vinden we het mooi zo of doen we er nog iets extra mee?’ En dat maakt dit huis zo origineel en anders dan de anderen.”
DE HUISFEE
Kajsa neemt ons mee op ontdekkingstocht door haar prachtige huis. We wandelen door de gang en plotseling opent ze een verborgen deur die ons leidt naar het paradepaardje van de woning: de zijingang. Kajsa’s talent als opruimcoach is hier overduidelijk zichtbaar. “In de oorspronkelijke plannen was deze ruimte bedoeld als berging, maar ik wist al snel dat ik een aparte ingang voor de kinderen wilde hebben. Met vijf mensen die door de smalle gang binnenkomen, zag ik het niet goed komen. Het zou niet functioneel en netjes zijn, twee dingen die ik erg belangrijk vind.”, vertelt Kajsa. Kajsa heeft zelf al enkele jaren ervaring als opruimcoach, alias De Huisfee. Het was voor haar dus een must om een praktisch huis te hebben.
Ze was dus opzoek naar een praktische oplossing om met haar kinderen naar binnen te gaan. Het resultaat? Een berging gecombineerd met een zijingang, die niet alleen functioneel is maar ook een perfecte oplossing biedt voor het chaotische gedoe van een druk huishouden.
ONS PARADIJS
Kajsa en Ignace wilden graag een huis dat indruk zou maken, en dat is zeker geslaagd.
“Er is 1 groot nadeel aan dit huis. Als je op vakantie gaat, is niets nog goed genoeg. Er is geen huis dat dit kan overtreffen. Dus vaak zijn we blij als we terug thuis zijn in ons paradijs.”, lacht Kajsa.
Dit project was vooral voor Anneke een uitdaging omdat het haar eerste grote particuliere project was. Maar het was een ervaring die ze niet had willen missen. “Bij dit project heb ik, bij wijze van spreken, twintig jaar ervaring opgeleverd.” zegt Anneke. “Kajsa en Ignace zijn heel intelligente mensen en je leert veel van elkaar. Ik heb in een korte periode veel kennis opgedaan en dat is goud waard. Dat is iets wat je niet kunt betalen. Mijn expertise was misschien toen voor zo’n project nog miniem maar ik zat wel vol goesting om hen het huis van hun dromen te geven en daar alles voor te doen.”
“En voor een eerste groot particulier project heeft Anneke wel haar stempel gedrukt en de toon gezet naar andere projecten.”, sluit Kajsa af.
Klant
Services
Jaar
Fotograaf
Share
Kajsa – Ignace
ontwerp, uitvoering
2020
De Huisfee