Maankind voorpagina artikel uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen

Koen en Gwenny zijn een warme familie met een bijzonder verhaal. Hun zoon, Ilano, lijdt aan een uiterst zeldzame huidziekte waardoor het minste contact met daglicht voor hem levensgevaarlijk is. Deze ziekte heeft niet alleen een grote impact op het leven van Ilano, maar ook op dat van zijn ouders en zijn zusje Amilou. Het team van Extreme Makeover Vlaanderen zette zich tot het uiterste in om het gezin te helpen en terug wat licht in hun leven te brengen.

In dit artikel blikken interieurdesigner Anneke en regisseur Tine samen terug naar een aangrijpende derde aflevering. Maankind, een verhaal van angst en onzekerheid, maar ook van liefde, moed en doorzettingsvermogen.

1 2 uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen
2 2 uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen

Enkele jaren geleden werd Ilano gediagnosticeerd met een huidziekte die hem 5000x gevoeliger maakt voor kanker. Elk contact met daglicht is voor hem levensgevaarlijk. Het is een aandoening die het leven van het hele gezin helemaal overhoop heeft gegooid. Zonlicht is voor hen geen vriend, maar een vijand geworden. Waar interieurdesigners doorgaans proberen zoveel mogelijk daglicht in huis te halen, is het in dit geval net andersom. Het huis moet juist worden afgeschermd van het daglicht om Ilano te beschermen tegen de gevaren ervan. Hierdoor wordt Ilano ook wel een ‘Maankind’ genoemd.

EHMO DEPANNE 131 uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen

EERSTE ONTMOETING

‘Bij onze eerste ontmoeting met de familie was het meteen duidelijk dat de ziekte van Ilano een enorme impact had op hun dagelijks leven. Koen en Gwenny waren moe en leefden constant in angst, maar zetten zich wel voluit in voor hun kinderen.’ vertelt regisseur Tine. ‘Het minste contact met UV-licht kon immers mogelijks kankerverwekkend zijn voor Ilano. Het was hartverscheurend om te zien hoe ze dag in dag uit probeerden om hun kind te beschermen.’

‘Ik vond dat het huis functioneel was, maar er ontbrak warmte en sfeer.’, vertelt Anneke. Het gezin leek in een soort overlevingsmodus te zitten, waardoor het huis geen prioriteit kreeg.

Bij de eerste ontmoeting viel het meteen op dat er een groot contrast heerste tussen enerzijds de warmte en liefde van het gezin, en anderzijds de tamelijk kille inrichting van het huis. Hierdoor voelde het huis niet aan als een thuis. ‘Er was nog weinig energie gestoken in het interieur. Maar je voelde wel meteen de warmte van het gezin. Ilano was een vrolijke jongen die het Extreme Makeover- team met open armen ontving.’, aldus Tine.

DE PERFECTE BADKAMER

De badkamer van Koen en Gwenny was voor Ilano overdag onbekend terrein. De glasdallen in de badkamer lieten te veel UV-licht door, waardoor het onmogelijk was om Ilano overdag te wassen. Daarnaast was het ook niet mogelijk om een UV-filterfolie op de glasdallen te plaatsen. Er zat dus niets anders op dan het raam in de badkamer te vervangen door een nieuwe, inclusief een UV-filter.

Het was voor Anneke belangrijk dat er een bad kwam dat onder het raam kon staan, zodat de kinderen in bad konden spelen. Het bad woog echter maar liefst 207 kilo, wat het naar boven brengen tot een enorme opdracht maakte. Er moest zwaar geschut worden ingezet. ‘Gelukkig reed er op dat moment een vrachtwagen met een lift langs,’ vertelt Anneke. ‘De bestuurder was zo vriendelijk om ons te helpen het bad naar de eerste verdieping te tillen.’

OP VAKANTIE IN EIGEN HUIS

Om het huis nieuw leven in te blazen, werden voor Ilano en Amilou enkele ruimtes grondig aangepakt. Zo hebben Anneke en Tom Callebaut samen de zonnekamer ontworpen. ‘Samen met Tom ontwierpen we het concept om het buitengevoel naar binnen te brengen, zodat het gezin toch het gevoel had dat ze buiten waren.’, vertelt Anneke. ‘We wilden de zonnekamer heel graag creëren omdat het gezin vanwege de gezondheid van Ilano niet op vakantie kan gaan.’ Het resultaat? Een plek waar het gezin zichzelf kon verliezen in het gevoel van vakantie in eigen huis.

Maar dat was niet alles. Een andere belangrijke ruimte voor Ilano en Amilou is de speelkamer. ‘We moesten van die speelkamer echt iets onvergetelijks maken.’, vertelt Anneke. ‘Het was ook de ruimte waar de kinderen het meeste tijd doorbrachten.’ Al snel kwam het Extreme-team op het idee om de twee ruimtes te verbinden tot 1 grote binnenspeeltuin. ‘Dit geeft zowel Ilano als Amilou de vrijheid om in hun eigen wereld te spelen en toch bij elkaar op bezoek te komen.’, aldus Anneke.

De creativiteit in deze kamer kent geen grenzen. Van de muurschilderingen tot de verlichting, alles ademt speelplezier. Maar de echte blikvanger in deze ruimte is de kromme lantaarnpaal waar Ilano onderdoor kan rijden met zijn auto. Een uniek detail dat deze ruimte écht bijzonder maakt. ‘Voor deze speelruimte wilde ik echt iets dat niemand anders in zijn huis heeft.’, aldus Anneke.

Vakantie in eigen huis: het klinkt als een utopie, maar voor Anneke moest dit werkelijkheid worden. Eindelijk een plek waar Ilano en Amilou kunnen genieten van het leven. Een plek waar ze kunnen ontspannen, spelen en zichzelf kunnen zijn.

EHMO DEPANNE 105 uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen

EXTREME BABY

Tijdens de verbouwingen van project ‘Maankind’ was er nog een ander projectje aan het lopen. Anneke was namelijk hoogzwanger. Ze wilde kost wat kost het huis van Koen en Gwenny afwerken tot in de details. Maar dat was buiten de ‘Extreme baby’ Jack gerekend. ‘We zaten de dag voor de stressdag met de hele crew samen aan tafel te eten toen plots mijn water brak.’, vertelt Anneke. ‘Ik wou geen paniek zaaien, dus ben ik eerst naar toilet gegaan. De enige persoon die ik het toen als eerste wou vertellen was Tine.’ Het hele Extreme-team heeft ervoor gezorgd dat de laatste puntjes op de i werden gezet in het huis.  

‘Productieassistente Maritsa en ik hebben dan Anneke naar het ziekenhuis gebracht. En zelfs toen dacht ze nog dat ze de dag nadien op de opnames aanwezig zou zijn.’, lacht Tine. ‘Door al die adrenaline in mijn lichaam, drong het nog niet meteen door dat ik eigenlijk op het punt stond om te bevallen.’, vult Anneke aan.

Maar er was ook stress. Zou het UV-licht wel goed in het huis komen? Zou de folie zich goed hechten aan de ramen? Het waren de laatste dingen die op de stressdag moesten gebeuren, zodat James zou kunnen arriveren met de bus. Gelukkig wisten de vakmannen wat ze moesten doen en hield iedereen Anneke op de hoogte via een whatsapp groep. ‘Het was toen twee dagen voor de definitieve oplevering. Heel het team had twee maanden intensief dag en nacht aan het huis gewerkt, dus dat huis terug aan het koppel geven is een heel speciaal en intens moment.’, vertelt Tine.

EHMO DEPANNE 003 uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen

TOTAALVISIE

Tijdens het verbouwen van een woning is het begrijpen van de wensen van de klant essentieel voor Anneke. Dit is niet anders bij Extreme Makeover Vlaanderen. ‘Ik vind het belangrijk dat mensen bij binnenkomst in hun huis meteen iets persoonlijks herkennen. Zo voelen ze zich thuis in hun eigen huis. En dat persoonlijk aspect is iets dat ik, dankzij Tine, nu nog meeneem in mijn toekomstige projecten.’, aldus de interieurdesigner.

Tine voegt eraan toe dat het team van Design Studio Anneke Crauwels steeds met goede ideeën komt en dat Anneke een gedreven ondernemer is. “Als ze een idee heeft, gaat ze er vol voor. Ze heeft een totaalvisie met toch oog voor detail. Anneke makes it happen”, aldus Tine.

Klant
Services
Jaar
Fotograaf

Share

Maankind – Extreme Makeover Vlaanderen
ontwerp, uitvoering
2022
Lenzer