Kopie van Het Brughuis voorpagina artikel uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen
Axel en Anneleen, de trotse eigenaars van het gastronomische juweeltje Centpourcent in Sint-Katelijne-Waver, besloten na jaren van succesvol ondernemen dat het tijd was voor een frisse wind in hun geliefde restaurant. In 2021 koos het koppel opnieuw voor de bekwame expertise van Anneke en Ariane, het designerduo achter de doordachte styling van het eveneens door Axel en Anneleen geleide pop-up concept: Tête-à-tijd.
2 uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen
1 uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen

Anneleen en Axel hebben hun weg naar de horeca gevonden vanuit een sterke familieachtergrond en een gedeelde liefde voor het vak. Hun culinaire avontuur begon met de oprichting van het gerenommeerde sterrenrestaurant Centpourcent, waar ze vandaag samenwerken als een hecht koppel: hij als gepassioneerde chef-kok en zij als gracieuze gastvrouw. Gedreven door hun drang naar perfectie, besloten ze dat het tijd was om het interieur van het restaurant nieuw leven in te blazen en te verjongen, dit onder toezicht van Anneke en Ariane.

EEN GRONDIGE METAMORFOSE

Centpourcent onderging uiteindelijk een complete stripbeurt, waarbij talrijke veranderingen, waaronder ook structurele werken, werden doorgevoerd. “Aanvankelijk hadden we niet gepland om Centpourcent volledig te renoveren, maar toen we begonnen met het opstellen van de lijst van verbeteringen die we wilden doorvoeren, werd het een lange opsomming,” vertelt Anneleen. Daarom besloot het koppel al snel dat een grondige verbouwing noodzakelijk was. “Een deel van het restaurant was oorspronkelijk verhoogd, maar we hebben dat verhoogde gedeelte verwijderd om ruimte te creëren,” legt Anneke uit. Bovendien werd er een wijnkelder gegraven en de elektriciteit werd ook aangepakt.

De inkomhal werd echter in zijn ere behouden en dus niet gestript. “Op die manier hadden we al een basis van stijl die we konden doortrekken naar de rest van het restaurant,” vertelt Anneke.

AC anneke crauwels centpourcent hannelore veelaert A7405441 HDR uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen

HET GELUID VAN GEZELLIGHEID

Een belangrijk aspect bij dit project was ongetwijfeld de akoestiek. “We hadden in het verleden enorm veel last van de akoestiek in de zaal.’, vertelt Axel. ‘Het was voor ons dus van groot belang dat ook dit aangepakt werd tijdens de verbouwingen.’

Anneke en Ariane hebben verschillende zorgvuldige maatregelen genomen om de akoestiek in het restaurant te verbeteren. “Bij het ontwerpen zijn we opzoek gegaan naar akoestische panelen die perfect zouden passen bij ons concept en de uitstraling van Centpourcent.”, vertelt Ariane. Zo werd de volledige achterwand van het restaurant bedekt met akoestische panelen die een prachtige organische vorm hebben. Daarnaast werden de gordijnen, vloerbedekking en gestoffeerde meubels ook zorgvuldig gekozen met de focus op hun akoestische eigenschappen.

“Akoestiek is een complexe aangelegenheid. Het gaat verder dan het simpelweg ophangen van akoestische panelen. Het vereist een grondige analyse en het zoeken naar verschillende oplossingen om het geluidsniveau te verlagen,” legt Anneke uit.

Hoewel het restaurant nog steeds enig geluid ervaart wanneer er grote groepen mensen aanwezig zijn, geloven Anneleen en Axel dat hun sociale en gastvrije sfeer cruciaal is. Ze willen niet dat gasten zich ongemakkelijk voelen en de druk voelen om stil te zijn. In plaats daarvan streven ze ernaar dat gasten zich thuis voelen en vrij kunnen genieten van hun ervaring bij Centpourcent.

AC anneke crauwels centpourcent hannelore veelaert A7405534 HDR 1 uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen

THUISKOMEN

Centpourcent weerspiegelt niet alleen de passie van Anneleen en Axel, maar ook de verwachtingen van hun trouwe klanten. “Als je in het restaurant binnenkomt, dan zie je een ongelofelijke gastvrouw waarvan je meteen het gevoel krijgt dat je thuis bent. Dat maakt ook dat wij die huiselijke sfeer in het interieur van het restaurant wilden brengen.”, aldus Anneke. Het sociale aspect en het gevoel van comfort zijn essentieel voor Anneleen en Axel, die willen dat hun gasten zich op hun gemak voelen en genieten van een ontspannen culinaire ervaring. Met een vast cliënteel van wekelijkse gasten en een reputatie voor uitstekende kwaliteit en prijs-kwaliteitsverhouding, is Centpourcent een geliefde ‘gastronomische stamkroeg’ geworden. Het kleurenschema van de ruimte is ook bewust gekozen om die serene, pure en rustige sfeer te creëren. De dames wilden namelijk de puurheid van het restaurant behouden.

Deze warme en uitnodigende sfeer werd zorgvuldig doorgetrokken in het gehele restaurant, van de inkomhal tot aan de zitplaatsen. “Ons doel was om gasten het gevoel te geven dat ze thuiskomen en zich comfortabel voelen in hun eigen ‘plekje in de sofa’. Om die geborgenheid te creëren wilden we graag werken met atypische ‘cozyseats’ waar je in kleine cocons kan zitten.”, vertelt Anneke.

KERS OP DE TAART

“Als kers op de taart hebben we besloten om kunstfotografie van Sylvie Vandewalle te selecteren om het interieur van Centpourcent te versterken,” vertelt Ariane enthousiast. “We zijn persoonlijk naar het huis van Sylvie geweest om de foto’s uit te kiezen. In Sylvie’s eigen woonkamer voelden Anneke en ik opnieuw het warme en huiselijke gevoel, precies wat perfect aansloot bij het concept van Centpourcent.”

“Ariane en Anneke hebben uitstekende keuzes gemaakt op het gebied van kleur en materialen om deze sfeer tot leven te brengen.”, vertelt Axel. “Voor ons is het zeker geslaagd.”

 

WIJNKELDER

De wijnkelder van Centpourcent is zonder twijfel de absolute eye-catcher van het restaurant. Verschillende ideeën werden overwogen, waaronder het plaatsen van een wijnkast, maar dit zou te veel ruimte in beslag nemen en te alledaags zijn.

“We zochten eigenlijk iets dat zo min mogelijk ruimte zou innemen. Tijdens mijn zoektocht op Instagram kwam ik plotseling Vinotilus tegen, een bedrijf dat gespecialiseerd is in Hélicaves.”, vertelt Axel. Vinotilus bood een innovatieve en ruimtebesparende oplossing aan waarbij de wijnkelders onder bestaande woningen worden gebouwd. Precies wat Centpourcent nodig had dus.

Het was voor ons ook heel belangrijk dat we de ideale locatie zouden bepalen voor de wijnkelder. Om dit te bepalen, hebben we een display op de grond gelegd. Het was van cruciaal belang dat de wijnkelder zich vooraan in de zaal bevond, zodat iedereen bij binnenkomst direct kon genieten van deze indrukwekkende blikvanger.”, vertelt Anneke.

“Als de wijnkelder zich achterin bevond, zou deze mogelijk aan de aandacht van sommige gasten ontsnappen, en dat zou zonde zijn.”, vult Anneleen aan.

De wijnkelder heeft nog een extra bijzonderheid: het is een ware beleving voor de gasten. “Telkens wanneer de wijnkelder wordt geopend, leidt dit tot opmerkelijke reacties in de zaal.”, aldus Anneleen.

AC anneke crauwels centpourcent hannelore veelaert A7405486 HDR uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen

EEN HORECALIEFDESVERHAAL

Het liefdesverhaal van Centpourcent gaat nu verder, gedreven door de passie van Anneleen en Axel om hun gasten te verwelkomen in een, dankzij Anneke en Ariane, prachtig vernieuwde ruimte en hen te laten genieten van gastronomische hoogstandjes met een warme, huiselijke sfeer. Het restaurant belichaamt de evolutie en vernieuwing van de horeca, waarbij aandacht wordt besteed aan zowel de culinaire ervaring als het creëren van een gastvrije omgeving. “Centpourcent is veel meer dan enkel een gastronomisch restaurant, het is een ode aan warmte, gastvrijheid en de kunst van het genieten.”, sluit Axel af.

Klant
Services
Jaar
Fotograaf

Share

Axel & Anneleen
ontwerp, uitvoering
2020-2021
Hannelore Veelaert