roze zitruimte van ijssalon nICE

Onderweg naar het nieuwste ijssalon in Oud-Heverlee, waan je je al op vakantie. Glooiende velden en groene bossen wisselen elkaar af, tot je voor de deur van nICE! beloond wordt met de kers op de taart: de idyllische vijvers van De Zoete Waters. Het dakterras van het ijssalon lonkt uitnodigend en belooft een prachtig uitzicht over het recreatiedomein. Geen wonder dat eigenaars Kristof en Leen koste wat kost dit pand in handen wilden krijgen!

Schermafbeelding 2022 09 30 om 14.06.50 uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen
Schermafbeelding 2022 09 30 om 14.06.43 uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen

Van het gebouw zelf waren we niet echt onder de indruk,” vertelt Leen. “Maar de locatie, met zicht op het Zoetwaterpark en veel passage van wandelaars en fietsers, was voor ons een droom. We hebben dan ook twee jaar gelobbyd om hier ons vierde ijssalon te kunnen vestigen.” Hun oorspronkelijke plan was om het bestaande gebouw af te breken en er een volledig nieuw ijssalon op te trekken. Dat bleek echter geen optie: omdat het pand in een recreatiezone ligt, waren ze gedwongen het te renoveren.

IEDER ZIJN VAK

Ze waren van plan om die renovatie zelf voor hun rekening te nemen, net zoals ze bij hun andere ijssalons gedaan hadden. Toen Leen beslissingen moest nemen over vloertegels en muurkleuren, sloeg de paniek echter al snel toe. “Niet alleen had ik eigenlijk geen tijd om mij er mee bezig te houden, vertelt Leen, “maar ons vak is lekker ijs maken. Van interieur, styling, kleuren of sfeer hebben Kristof en ik geen kaas gegeten. Ieder zijn vak, dat menen we echt!”

Halsoverkop contacteerde het koppel Anneke, die ze hadden leren kennen dankzij hun ijssalon in De Vleeshalle te Mechelen. Daar had de interieurarchitecte niet alleen de renovatie van de volledige smaakmarkt, maar ook de styling van elke stand voor haar rekening genomen. Dat resultaat viel zo bij hen in de smaak, dat Leen en Kristof haar vol vertrouwen carte blanche gaven voor het ontwerp van hun nieuwste salon. Het enige waar Anneke rekening mee moest houden, was de tegel die Leen noodgedwongen al had laten leggen.

ANA Nice Hannelore Veelaert DSC00310 uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen

CARTE BLANCHE

Dat laat Anneke zich natuurlijk geen twee keer zeggen. De interieurarchitecte en haar team grepen de kans met beide handen en ontwierpen “eens volledig iets anders”, om het met hun eigen woorden én een understatement te zeggen. Palmbomen en véél roze, dat moest het worden.

Omdat de werken ondertussen al begonnen waren, moest Anneke en haar team onmiddellijk aan de slag. “Normaal pingpongen we eerst met klanten over hun verwachtingen,” vertelt Anneke, “maar omdat de deadline zo kortdag was, besloten we onmiddellijk ons concept uit te werken en hen een volledig ontwerp voor te leggen.”

Een gewaagde beslissing, zeker met een ontwerp dat zo uitgesproken was: “Zo’n ontwerp is of een schot in de roos, of een volledige misser”, vertelt Anneke. “Gestresseerd dat we dus waren voor die presentatie!” voegt projectleider Ine toe. Met een bang hart vertelden de architectes aan Kristof en Leen dat ze, tegen de gewoonte in, al een volledig ontwerp hadden uitgewerkt. “Perfect, want het moet vooruit gaan” reageerden de opdrachtgevers. Het ontwerp bleek een voltreffer: “Het plaatje klopte echt helemaal!” aldus Leen. “we hadden geen bedenktijd nodig en hebben ter plekke het ontwerp goedgekeurd!”

METAMORFOSE

Vijf maanden na de start van de afbraakwerken, opende het nieuwe ijssalon. Dankzij de combinatie van roze, met boogvormige doorgangen, messing accenten, palmbomen, cactussen, ludieke branding en fluwelen zetels, waan je je hier op een exotische vakantiebestemming. “Zelf zou ik nooit het nooit gedurfd hebben om stoffen zetels te kiezen,” merkt Leen op, “in combinatie met ijs, kinderen en de nabije speeltuin leek me dat niet ideaal, maar dat blijkt in de praktijk heel goed mee te vallen. Af en toe moet ik tussen de kussens stofzuigen, maar dat doe ik met plezier: als er veel zand ligt, wil dat zeggen dat we een goede dag hebben gehad!”

Aan de oorspronkelijke gevel werd nauwelijks iets veranderd en toch is het pand haast onherkenbaar geworden. “We hebben ervoor gekozen om de gevel heel sober te houden door deze wit te kaleien,” vertelt Anneke. Als het donker wordt, komt het ijssalon echter verrassend uit de hoek. Anneke en Ine vroegen hun verlichtingsexpert om iets bijzonder te voorzien. Hij omringde het gebouw met verlichting in verschillende kleuren, zodat de gevel ’s avonds opgelicht wordt in alle tinten van de regenboog.

HALSOVERKOP

“Halsoverkop was in dit project het sleutelwoord,” vertelt Ine. Als je, net als Kristof en Leen, vier ijssalons op vijf jaar tijd opent, komt daar namelijk al eens wat chaos bij kijken. Zo verloopt een bouwproces normaal in fasen: je begint met een ruwe schets, die wordt uitgewerkt tot uitvoeringsplannen en vervolgens start de werf. Hier moest er echter sneller geschakeld worden, aangezien de uitvoering eigenlijk al begonnen was toen Anneke en Ine bij het project betrokken werden.

“Design studio Anneke Crauwels bewees zo nog maar eens dat ze meesters zijn in goede communicatie, het aansturen van een team en omgaan met stress.”

Dat was bij momenten stresserend, eens te meer omdat de architecten daardoor niet met hun vertrouwde team van aannemers en vakmannen konden werken. Als twee jonge vrouwen, die dan ook nog eens alles roze wilden, moesten ze zich bewijzen tegenover hun nieuwe team. Zo belden de aannemers tot vier keer toe naar Ine met de vraag “Zijn jullie zeker dat het echt hélemaal roze wordt?” Elke keer weer antwoordde zij bevestigend, nICE! moest écht van top tot teen in roze gehuld worden. Ondanks de initiële bedenkingen van de aannemers, is het resultaat helemaal geworden wat de architectes voor ogen hadden. Design studio Anneke Crauwels bewees zo nog maar eens dat ze meesters zijn in goede communicatie, het aansturen van een team en omgaan met stress!

ANA Nice Hannelore Veelaert DSC00346 uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen

ONMISBAAR

“Voor onze vorige ijssalons schakelden we wel een architect in, maar een interieurarchitect hadden we nog nooit gevraagd,” vertelt Leen. “Onze andere ijssalons zijn dan ook netjes, maar echt blij werd ik er niet van. Nu zouden we ons niet meer kunnen inbeelden om zonder interieurarchitect, en dan Anneke en haar team in het bijzonder, een nieuw ijssalon te openen of zelfs een woning te bouwen. Ik sta echt versteld van hoeveel meerwaarde ze creëerden en geniet nog elke dag van hoe mooi het hier geworden is.”

“Ik sta echt versteld van hoeveel meerwaarde ze creëerden en geniet nog elke dag van hoe mooi het hier geworden is.”

ANA Nice Hannelore Veelaert DSC00355 uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen

UITHANGBORD

nICE! stond sowieso in de wijde omgeving al bekend om zijn heerlijke roomijs en sorbets, maar in Oud-Heverlee krijg je pas echt een wauw-gevoel. Het opvallende interieur in combinatie met het indrukwekkende uitzicht over de Zoetwatervijvers, maakt het nieuwe ijssalon dan ook een echt uithangbord voor nICE!. “Iedereen die hier komt is gegarandeerd laaiend enthousiast en heeft meteen een favoriet plekje: op het dakterras met zicht op de vijvers, onder één van de palmbomen of in één van de comfortabele zetels.”, vertelt Leen. “Klanten komen ook voortdurend vragen wie de architect is, welke houtsoort we gebruikt hebben, wie verantwoordelijk is voor de verlichting, enzovoort.”

Het concept valt zodanig in de smaak bij zowel Kristof en Leen als de klanten, dat Anneke en haar team ondertussen volop bezig zijn met het concept verder door te trekken in de andere nICE! ijssalons. Zo heropent het ijssalon in Overijse binnenkort in een roze jasje en sluiten Kristof en Leen niet uit dat er op termijn nog een vijfde nICE! bijkomt… Stay tuned!

ANA Nice Hannelore Veelaert DSC00351 uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen

Klant
Services
Jaar
Fotograaf

Share

nICE!
ontwerp, uitvoering
2020
Hannelore Veelaert

Schermafbeelding 2022 09 28 om 22.02.38 uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen