Centpourcent 2 voorpagina artikel uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen

Axel en Anneleen gaven Ariane en Anneke de opdracht om hun succesvolle restaurant Centpourcent te Sint-Katelijne-Waver een make-over te geven ter ere van hun tienjarig bestaan. De coronacrisis en bijbehorende maatregelen stelde het viertal echter voor een extra uitdaging, die ze met beide handen aangrepen. Op twee weken tijd werd een nieuwe locatie gezocht, gevonden en ingericht en ondertussen worden de plannen voor de originele Cent Pour Cent enkel ambitieuzer…

1 1 uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen
2 uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen

Het ontwerpproces voor het pand te Sint-Katelijne Waver was al best vergevorderd toen de coronacrisis de kop op stak. “Toen de maatregelen voor de heropening van de horeca bekend werden, had ik al heel snel de rekening gemaakt,” vertelt Axel. “Omdat ons restaurant niet zo groot is, zouden we het aantal couverts moeten halveren. Openen zou dus niet rendabel zijn, tenzij we een deel van ons personeel thuis lieten zitten en bijgevolg zouden inboeten op service. Beide scenario’s waren voor mij geen optie, dus ik besefte al snel dat we op zoek moesten naar een andere locatie.”

DE ZOEKTOCHT

Gelukkig heeft Anneke heel wat ervaring met vastgoed en doet ze niets liever dan haar klanten bijstaan tijdens de zoektocht naar het perfecte pand. Het viertal stak de koppen (en contactlijsten) bij elkaar, belde iedereen op die hen misschien aan een pand kon helpen en bezocht opties in de wijde omgeving.

Het scheelde niet veel of Centpourcent kwam niet in Mechelen terecht. Axel bezocht Korenmarkt 23 op zijn eentje en Anneleen was er van overtuigd dat zijn enthousiasme overroepen was. Twee dagen voor ze het contract zouden tekenen voor een ander pand, overtuigde hij haar echter om alsnog een bezoek aan de Korenmarkt te brengen. En gelukkig maar: want het pand veroverde niet alleen ook Anneleen’s hart, maar bleek het antwoord op al hun problemen. “Niet alleen was dit een voormalig restaurant en hoefden we hier geen keuken te bouwen,” vertelt Ariane, “zowel het bestaande meubilair als onze ideeën voor de nieuwe Centpourcent bleken hier perfect te passen.” “Het was belangrijk om er snel te kunnen staan,” vult Anneke aan, “en dat lukte hier op nog geen twee weken!” “Enkel de vele trappen zijn wat minder”, lacht Axel.

 

ANA Cent Pour Cent Hannelore Veelaert DSC00415 uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen

MATCH MADE IN HEAVEN

“De eigenaar zag dit gelukkig ook als een kans om de Mechelaars te laten kennis maken met het pand, alvorens er zelf opnieuw een restaurant in te openen als we weg zijn,” aldus Axel. “Ik geloofde in de ligging, want ik heb een paar huizen verder zeven jaar gewerkt en daar mijn eerste ster gehaald. Mechelen is me dus niet onbekend! In tegenstelling tot in Sint-Katelijne-Waver hebben we hier geen parking voor de deur, maar dat lossen we op door onze klanten parkeervouchers mee te geven.”

SAMENWERKEN IN TIJDEN VAN CORONA

Wanneer thuiswerken de norm is en vergaderingen even niet zo evident zijn, is heldere communicatie des te belangrijker. Een occasionele Skype meeting en vooral Whatsapp brachten soelaas. “Digitaal overleg tussen 4 partijen kan al snel mislopen, maar in dit geval verliep alles heel vlot,” aldus Axel. “Dankzij het WhatsApp gesprek was iedereen was steeds op de hoogte en konden we eenvoudig onze mening geven. Bovendien wisten we dat wanneer er compromissen gesloten moesten worden, Anneke en Ariane steeds rekening met ons zouden houden.”

 

“De samenwerking verliep extra vlot omdat we alle vier snelle beslissers zijn en het dus echt vooruit kon gaan” vult Anneke aan. En vooruit gaan deed het, want op slechts twee weken tijd werd het pand op de Korenmarkt omgevormd tot een warm restaurant waar het heerlijk thuiskomen is.

TETE-A-TIJD

Je merkt amper dat de intieme setting op de tweede verdieping oorspronkelijk een vergaderzaal was. Nu genieten koppels er tussen het groen van het uitzicht op Mechelen, helemaal in de lijn van CentPourCent’s nieuwe slogan “tête-à-tijd. “We zijn ondertussen 2 dagen open, en de reacties zijn unaniem lovend,” vertelt Axel. “We plannen om hier maar een half jaar te zitten, maar het is zo goed ingericht dat we hier perfect permanent zouden kunnen blijven!” Voor het nieuwe concept hielp Design Studio Anneke Crauwels met de concepting van het geheel.

 

ANA Cent Pour Cent Hannelore Veelaert DSC00005 uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen

GIGANTISCHE BLOEMPOTTEN EN EEN VLIEGENDE BOOM

Dat wil echter niet zeggen dat alles zonder obstakels verliep… zo bestelden Anneke en Ariane bloempotten bij Domani in Hongarije op een foto die achteraf gezien niet helemaal waarheidsgetrouw de verhoudingen weergaf. “Ik vond het al bizar toen Domani meldde dat er 7 paletten onderweg waren met 2 vrachtwagens,” vertelt Anneke, “maar pas toen ze uit de verpakking kwamen, beseften we hoe groot de potten waren.” Een foute levering, dachten Ariane en Anneke eerst, maar ze hadden wel degelijk deze potten van 120 kg besteld, en dat voor een restaurant op de eerste verdieping! “We hadden wel een lift en hoogtewerker gehuurd, maar dat bleek voor zo’n gewicht te gevaarlijk,” aldus Ariane. “We hebben uiteindelijk – na veel gevloek – met het hele keukenteam de potten naar boven gesleurd via de trappen.” “Over de eerste hebben we twee uur gedaan,” lacht Axel, “maar daarna kregen we ze vrij vlot boven!”

 

Dat was echter nog niet alles, want Anneke en Ariane hadden ook een boom voorzien voor op het terras achteraan. Gelukkig konden ze daarvoor rekenen op hulp van de bouwvakkers van een naburige werf, die de boom met een kraan over de daken heen naar het terras tilden. “We hebben trouwens afgesproken dat die aannemer de boom terug oppikt voor zijn kraan wordt afgebroken, zodat we de boom naar het restaurant in Sint-Katelijne-Waver kunnen brengen,” vertelt Ariane.

ANA Cent Pour Cent Hannelore Veelaert DSC00356 uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen

ONDERTUSSEN IN SINT-KATELIJNE-WAVER

De tijdelijke verhuis naar Mechelen heeft nog meer voordelen volgens Anneke: “Nu al het meubilair hier staat, kunnen we daar beginnen strippen en ongestoord doorwerken.” Oorspronkelijk zou het restaurant immers slechts 3 weken gesloten zijn voor de renovatie, maar nu hebben de architecten wat meer tijd om alles af te werken.

Wat natuurlijk niet wil zeggen dat de teugels nu wat losser mogen, integendeel! De gewonnen tijd zorgt er alleen maar voor dat Anneke en Ariane het pand nog ambitieuzer willen aanpakken dan initieel de bedoeling was. Dat belooft!

Klant
Services
Jaar
Fotograaf

Share

Centpourcent
styling
2020
Hannelore Veelaert