SAVA voorpagina artikel uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen

De Mechelse Grote Markt zonder tapasbar SAVA is even ondenkbaar als een Spanjaard met een paella-allergie. Ondertussen heeft het restaurant zo’n vier jaar op de teller. Talloze bezoekers genoten er al van de chili con carne of de scampi met avocado, inclusief cavaatje. Als het van eigenaars Kris en Karel afhangt, mag de rest van de wereld in de komende jaren ook gerust aanschuiven.

Karel en Kris zijn oude buddies uit de jeugdbeweging, maar ondertussen laten ze de blauwe korte broeken gewoon thuis. Hoewel ze elk hun eigen weg gingen – de ene in de horeca, de andere in het bedrijfswezen – bleven ze altijd contact houden. Wanneer de Pizza Hut van weleer zijn laatste matige pizza had uitgestuurd, viel het oog van Karel op het pand. Na een telefoontje naar Kris en urenlange gesprekken met huisbazen en banken ontstond het idee van een tapasbar op de Grote Markt.

VAARWEL COMPUTER

Door de jaren heen was Karel richting de managementzijde van de horeca geëvolueerd. “Met andere woorden, ik moest vaak achter een bureau zitten,” verklaart hij. “Als er nu iets is waar ik het moeilijk mee heb, dan is het dat wel. Dan begint het automatisch te kriebelen om weer echt achter de bar te staan.” “Bij mij is dat zo ongeveer hetzelfde”, vult Kris aan. “Voor ik hier in de keuken terechtkwam, werkte ik bij een intercommunale. Karel en ik waren al langer aan het spreken om samen een horecazaak te openen. Toen hij belde, heb ik niet lang getwijfeld. Vaarwel computer en welkom kookpotten!”

 

Interieurarchitect Mechelen Anneke Crauwels AnA interieur Sava Mechelen Tapasbar Cone Lighting 04 uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen

VIVA ESPANA

Het duo was er al snel uit dat het iets met Spanje te maken moest hebben. “De Spaanse eet- en drankcultuur is iets wat ons beiden verbindt”, legt Karel uit. “Je kunt er voor 10 euro eten en drinken, en bij wijze van spreken zat vertrekken. Die prijzen zijn hier iets minder haalbaar, maar het principe van iets drinken en er een lekker hapje bij te eten tegen schappelijke prijzen wilden we per se doortrekken.” “We wilden er absoluut geen typisch restaurant van maken”, vult Kris aan. “Iedereen is welkom op elk uur voor eender wat. Iets drinken tijdens de eeturen? Geen probleem. In de praktijk zien we dat uiteindelijk iedereen iets neemt om te eten, maar het is ongedwongen en dàt is de bedoeling.” “Misschien het allerbelangrijkste: de mensen tijd geven”,bedenkt Karel.

Wil je een hele avond aan je tafel blijven zitten? Geen probleem! We zullen nooit een tafel twee keer per avond reserveren. En beneden nemen we helemaal geen reservaties aan.”

“We wilden er absoluut geen typisch restaurant van maken. Iedereen is welkom op elk uur voor eender wat. Iets drinken tijdens de eeturen? Geen probleem.”

ORGANISCH PROCES

Voor dat Kris en Karel eten op tafel konden zetten, moesten ze echter iets doen aan de inrichting van de voormalige Pizzahut. Omdat het project veel te groot was om het zomaar even zelf te doen, was een architect zoeken de evidentie zelve. “Toen kwam Ariane in the picture”, vertelt Karel. “We kenden haar sinds onze jeugdbewegingjaren en we wisten dat ze een bekwame architect was. Dat ze Anneke erbij ging betrekken was dan weer niet gepland.” “Anneke was de joker”, bevestigt Ariane al lachend.

 

Hoewel het duo zich liet inspireren door Spanje, wilden ze er geen typisch Spaans restaurant van maken qua interieur. “We zijn nog altijd in Mechelen en niet in Sevilla”, zegt Karel. “Er mochten natuurlijk wel elementen inzitten die naar Spanje verwijzen.” Het duo dacht eerst om met wat kleine aanpassingen aan het bestaande pand een vintage interieur te creëren, maar dat idee werd gaandeweg snel aan de kant geschoven. “We kunnen gerust stellen dat er een nieuwbouw staat”, vertelt Kris. “Het mooie aan dit project was dat het heel organisch gegroeid is”, vult Ariane aan.

 

“Door alle gesprekken die we voerden, evolueerden we steeds meer naar wat het nu is. Gaandeweg bleek dat de bestaande indeling en de bestaande structuur niet kon dienen voor hun idee. We wilden echter zeker niets pushen, het was altijd gebaseerd op rationele keuzes.” “Zeker weten”, bevestigt Karel, “maar we moesten elke paar weken terug bij de bank aankloppen. Ik denk dat er uiteindelijk vier financiële plannen zijn ingediend. Gelukkig kreeg ik hen altijd mee in het idee.”

GEKKENWERK

Het ophalen van herinneringen aan het hele proces, doet hen beseffen wat een rollercoaster ze achter de rug hebben. “Als je het zo zegt, klinkt dat als gekkenwerk, maar op een bepaald moment is de trein vertrokken en doe je dat allemaal. Met de groei van het project, groeide ook onze passie ervoor”, verklaart Kris.“Dat merkte ik ook wel tijdens de gesprekken die we hadden over het interieur. Zolang we konden aantonen dat de aanpassingen niet louter esthetisch verantwoord waren, kregen we jullie mee”, bevestigt Ariane.

 

Toch waren Kris en Karel niet altijd onmiddellijk overtuigd van de ideeën van de architectes. Zo moesten ze eerst een voorbeeld laten maken van de houten wand, alvorens ze de twee mannen aan boord kregen. “Eens ze de wand zagen, was het gelukkig snel in orde”, vertelt Ariane. “De ronde kartonnen lampen en de tegeltjes aan de togen waren ook vrij snel beslist. Die drie elementen vormen nog altijd de kern van het interieur, de rest volgde vanzelf.”

 

“De rest is bewust vrij sober gehouden, anders zou het too much zijn”, vult Anneke aan. “De houten wand die op de twee verdiepingen doorloopt over de hele lengte, is echt een determinerend element. De andere muren moesten wel rustig blijven.”

 

“Een goed voorbeeld van hoe alles hier een mooi compromis is geworden tussen verhaal, functionaliteit en budget”

Interieurarchitect Mechelen Anneke Crauwels AnA interieur Sava Mechelen Tapasbar Cone Lighting 06 uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen

BEREKEND RISICO

De voormalige Pizza-Hutt voelde initieel nogal benauwd aan, wat de dames budgetvriendelijk oplosten door beneden alles open te trekken en alle ventilatieschachten te laten zien. Een pak goedkoper dan een nieuw plafond te steken! Bovendien toont het open plafond de geschiedenis van het pand: er is hier ooit een brand geweest en een paar oude balken in het plafond zijn behouden. “Een goed voorbeeld van hoe alles hier een mooi compromis is geworden tussen verhaal, functionaliteit en budget”, vertelt Ariane.

Toch had het viertal eerst andere plannen met het plafond: “We hadden ooit beslist om het helemaal zwart te schilderen”, vertelt Kris. “Toch kwamen we op een dag aan en was het tot onze verbazing in een lichtere kleur geschilderd!” Een berekend risico volgens de dames, want ze waren rotsvast overtuigd van die keuze en in het slechtste geval moesten Anneke en Ariane gewoon hun schilder bellen met de boodschap: mislukt, opnieuw!

“Die schilder had dat allicht nog gedaan zonder morren”, vertelt Kris. “Wat opvalt is dat jullie een waanzinnig goede band hebben met al jullie aannemers. Ze werken duidelijk graag met jullie en ze hielden zich allemaal perfect aan de timing.” “Dat is inderdaad onze stijl”, bevestigt Ariane. “Ik zie niet in waarom je ooit onrespectvol zou omgaan met de mensen die de werken uitvoeren, maar wij maken echt een prioriteit van die verstandhouding.

Overal gaat er wel eens iets mis of komt de deadline plots supersnel dichterbij. Dan moet je ook van hen iets extra’s vragen. Als de samenwerking fijn verloopt en we respectvol met hen communiceren, doen ze dat. Alle aannemers kwamen bovendien van een andere werf die ze net voor de Sava samen hadden afgewerkt. Ze waren dus perfect op elkaar ingespeeld.”

Interieurarchitect Mechelen Anneke Crauwels AnA interieur Sava Mechelen Tapasbar Cone Lighting 03 uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen

NORMEN EN WAARDEN

Dit project vormde de eerste van vele samenwerkingen tussen Anneke en Ariane, een mijlpaal voor Anneke. “Ik weet dat ik zelfs nog een vastgoedexamen moest gaan afleggen tijdens de werken”, vertelt de ontwerpster. “Ariane heb ik geobserveerd en een beetje haar stijl overgenomen. Nooit anders heb ik geweten dan veel te praten met de opdrachtgevers, te ontwerpen en vooral daarna je werkschoenen aan te trekken en mee op de werf komen staan. We willen nooit de architecten zijn die vanop hun bureau orders geven. Elk detail moet in orde zijn en dat kun je enkel opvolgen op de werf zelf. Ik kan Ariane daar eigenlijk niet dankbaar genoeg voor zijn. Dit project heeft de normen en waarden bepaald voor de rest van mijn carrière.”

Klant
Services
Jaar
Fotograaf

Share

De Cat bvba
ontwerp, uitvoering
2013
Kolos