Koffiebar LEAH in blauw interieur

Op de Mechelse Vismarkt vind je tegenwoordig Leah Specialty Bar & Shop, waar je ondergedompeld wordt in de wereld van koffie, thee, chocolade en vijftig tinten blauw.

Drie jaar geleden maakte eigenares Julie de overstap van het onderwijs naar de horeca, maar die overstap kwam niet uit het niets. Haar moeder had namelijk in 2015 de Leuvense koffiebar Anna uit de grond gestampt, en dat deed ook bij Julie de horecakriebels ontwaken. Vanaf dag één stak ze een handje toe tijdens weekends en schoolvakanties. Bovendien moedigde ze haar moeder aan om het koffie aanbod uit te breiden met thee en chocolade.

ONGEWONE HOBBY

Na enkele jaren pendelen tussen haar thuis in Sint-Katelijne-Waver en de koffiebar in Leuven, ontstond bij Julie de droom om ooit zelf te ondernemen, maar dan dichter bij huis. “Over een jaar of tien”, zei ze tegen zichzelf. Maar dankzij de ietwat ongewone hobby van Julie en haar vriend, Bavo, werd die droom sneller dan verwacht werkelijkheid. Ter ontspanning snuistert het koppel namelijk al eens graag op Immoweb. Zo vond de vriend van Julie toevallig dit pand op de Vismarkt. Een toplocatie en lage vraagprijs? Dat moesten ze eens van dichterbij bekijken.

Bij het eerste bezoek bleek het pand zelfs nog groter te zijn dan verwacht, dus ging Bavo meteen aan het rekenen. Handig, zo’n econoom in huis. “Misschien moeten we het pand kopen”, concludeerde hij al snel. “Graag,” antwoordde Julie, “maar kan je dat misschien toch nog eens narekenen?” Niet veel later werden er handtekeningen gezet en kon Julie haar horecadroom beginnen vormgeven.

AC Anneke Crauwels LEAH Hannelore Veelaert A7400695 HDR uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen

LOCAL LOVE

Julie’s voorliefde voor lokaal beperkt zich niet enkel tot eten en drinken, maar ook tot andere partners. Dus contacteerde ze drie lokale interieurarchitecten, waaronder onze Anneke Crauwels, die al heel wat ervaring heeft met horecaprojecten. Verder ook Valerie Corbeels, vaste klant bij Anna. Toevallig verdeelde Valerie toen nog haar tijd tussen haar eigen studio en die van Anneke en dus was de keuze snel gemaakt. Met Anneke’s ervaring met horeca projecten en Valerie ’s band met Julie haar producten, kreeg Julie zowaar twee favorieten voor de prijs van één. De twee gingen dus aan de slag om Leah vorm te geven. De opdracht? Een gezellige plek creëren die vanop straat duidelijk herkenbaar was als zowel bar, als winkel, en Julie de betonnen vloer, lange zitbank en kurken details geven waar ze van droomde. “En het mag ook wel eens iets anders zijn, het mag kleur hebben”, voegde Julie nog toe. Daar wisten Anneke en Valerie wel raad mee.

AC Anneke Crauwels LEAH Hannelore Veelaert A7400722 HDR uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen

BLAUW BLAUW

De ontwerpsters doopten de koffiebar in een blauw sausje, opgebroken met houten details en haalden de bogen in de achterbouw, die ooit dichtgemetseld waren terug tevoorschijn. Onder de dakkoepel creëerden ze een buitengevoel met behulp van een ‘valse’ cacaoboom, een sculpturale ronde zitbank en een kurken wand en achteraan maakten ze een gezellige ruimte waar grotere groepen zich wat kunnen afzonderen.

 

VRUCHTBARE SAMENWERKING

Deze specialty coffee bar heeft haar naam niet gestolen, want Leah staat voor “jonge, krachtige vrouw” en achter dit project gaat een team powervrouwen schuil. De drie ondernemende vrouwen vonden elkaar in rechttoe rechtaan communicatie en snelle beslissingen, zelfs als er tegenslagen waren tijdens de uitvoering. Maar dat was niet het enige dat hen bond. Toen de werken in volle gang waren, bevielen Anneke en Julie op enkele weken tijd respectievelijk van Jack en Tijmen, en zo was het team twee baby’s en een nieuwe zaak rijker. Als dat geen vruchtbare samenwerking is!

 

Klant
Services
Jaar
Fotograaf

Share

Julie
ontwerp, uitvoering
2022
Hannelore Veelaert