Luchtige luxe, Lichte keuken met drie ramen
Na 23 jaar was de woning van Luce en Chris aan een update toe. Het koppel was nog steeds gek op hun woning van de hand van Tom Cartrysse, maar de witte keuken met bijbehorende toog kon na meer dan twee decennia intens gebruik wel een opfrisbeurt gebruiken.
Lichtrijke living gerenoveerd door Anneke Crauwels

“Onze oorspronkelijke keuken was tijdloos”, vertelt Chris, “maar door de vele etentjes die we hier gedurende 23 jaar georganiseerd hebben wel wat afgeleefd, en de afgelopen jaren is het idee van hoe een keuken er moet uitzien wel wat geëvolueerd. Nu mag het allemaal meer open zijn.” “We waren echter niet op zoek naar een ingrijpende renovatie,” vult Luce aan, “we hadden enkel nieuwe keukenfrontjes en een verlaging van de toog in gedachten.”

 

Ze moesten niet lang zoeken naar professionele hulp bij die opdracht. Luce’s nichtje Fre was immers net afgestudeerd als interieurarchitecte en aan de slag gegaan bij een studio die hen meteen intrigeerde. Een blik op de website van Anneke Crauwels overtuigde hen om de samenwerking aan te gaan: “de duplexwoning in Lorettenklooster en de verbouwing van Anneke’s eigen woning sprongen er onmiddellijk uit”, aldus Luce, “en de horecaprojecten gaven een goed beeld van wat Anneke allemaal in haar mars had.” Enter Studio Anneke Crauwels dus.

GROOTSE PLANNEN

Samen met Frederike ging Anneke aan de slag om de keuken van Luce en Chris een nieuwe look te geven. De interieurarchitecten zagen het echter al snel iets grootser dan enkel nieuwe frontjes en presenteerden hun klanten een volledige kastenwand met bijzondere kooknis en een gloednieuw keukeneiland. Dankzij de knappe 3D-beelden ware Luce en Chris snel aan boord, maar toen moest de zoektocht naar materialen nog beginnen.

“3D-beelden geven niet altijd goed de warmte van een materiaal weer”, vertelt Frederike, “en de veelheid aan opties kan soms overweldigend zijn voor klanten.” Terwijl Anneke en Frederike al lang wisten wat hun voorkeur was, bleef Luce twijfelen over de keuze van het fineer. “Hoe meer opties ik zag, hoe erger het werd” lacht Luce. Notelaar, palissander,… heel wat opties passeerden de revue, alvorens ze besloot experts Anneke en Frederike te vertrouwen en voor eik te gaan.

De eiken kasten werden aangevuld met een aanrecht in Aquasensa door de Schilderstudio en een eye-catching nis in geoxideerd metaal van DeCastelli via Azzari. “Dat is Italiaans design dat tot stand komt in een natuurlijk proces waarbij het metaal in een bad wordt gelegd,” vertelt Anneke. “Door de oxidatie die plaatsvindt, is elke plaat anders, bijna zoals marmer.” “Na het bad wordt het metaal opgewreven en dit bepaalt hoe gewolkt het resultaat wordt,” vult Frederike aan. Het resultaat is een luchtig geheel, dat goed past bij de bestaande houten ramen en parket.

Lichtrijke keuken met ruimte eettafel

GEEN STIJLBREUK

Toen Chris, die het budget beheerde, eens een meeting miste, informeerde Luce stiekem of het ontwerpersduo toch niet eens een voorstel voor de gehele leefruimte wilden maken. “Ik wou vermijden dat er een stijlbreuk zou zijn tussen de nieuwe keuken en de “oude” living”, verduidelijkt Luce. Frederike en Anneke namen het bestaande interieur onder de loep en stelden voor om de oorspronkelijke robuuste eiken eettafel en witte kuipstoeltjes te vervangen door iets luchtigers. De ingebouwde spotjes werden aangevuld met hanglampen van Occhio boven de eettafel, een toevoeging waar Luce en Chris al lang naar op zoek waren. Verder stelden de interieurarchitecten voor om het meubilair in de zitruimte te herschikken om meer openheid te creëren en – als kers op de taart – de open haard van een nieuwe omkasting te voorzien. Deze zou qua vormgeving en materialen matchen bij hun gloednieuwe keuken en zo de connectie tussen de twee ruimtes versterken. “Hoewel ons oorspronkelijke budget enkel voorzien was op de keuken, trokken de mooie 3D-beelden me meteen over de streep om verder te gaan dan onze oorspronkelijke plannen” aldus Chris.

Voor al het maatwerk hebben Anneke en Fre samengewerkt met een bevriend schrijnwerker van Luce en Chris. “Het was een zeer fijne samenwerking met KAN Interieur” vertelt Anneke. “Door hun jarenlange ervaring en de gedeelde grote liefde voor interieur klikte het meteen tussen ons. We hebben de schrijnwerker van ons leven gevonden.”

TOT IN DE DETAILS

“Ik denk dat de meeste mensen ons kennen van de grote verbouwingen,” vertelt Anneke, “maar hier vonden we het net fijn dat we ons konden uitleven op de details.” Frederike heeft dan ook urenlang gezocht op de juiste detaillering. Zo wilden de ontwerpsters geen zichtbare lasnaden en naadloos weggewerkte stopcontacten. “Dat kan niet”, hoorde Frederike vaak van de schrijnwerkers, maar daar liet ze zich niet door uit het lood slaan.

Het resultaat mag er dan ook wezen. De gezellige leefruimte oogt uitgepuurd en toch niet saai, dankzij het onverwachtse lijnenspel, de warme materiaalkeuze en de gesofisticeerde details. “Het lijkt wel een opwaardering van ons hele huis,” aldus Luce, “als we ’s avonds in de tuin zitten en enkel het licht in de kooknis brandt, kunnen we echt genieten van het uitzicht op onze woning.”

Klant
Services
Jaar
Fotograaf

Share

Luce & Chris
ontwerp, uitvoering
2022
Hannelore Veelaert

Schermafbeelding 2022 09 28 om 22.02.38 uai | Design Studio Anneke Crauwels | Interieur | Mechelen